Voorkomen is beter dan genezen: de knie


Het uitvoeren van een landing na een sprong, een vaardigheid die nodig is bij veel sporten, kunnen blessures met zich meebrengen. Het kniegewricht raakt daarbij het vaakst geblesseerd. Een voorbeeld hiervan is een scheur van de voorste kruisband. Mogelijk zou dit kunnen liggen aan de afwezigheid van voldoende sprong-landingskracht en/of een onjuiste techniek. Om het risico op deze blessures te kunnen bepalen, kunnen sprongtesten worden gebruikt.

De ‘Landing Error Scoring System’ (LESS) is valide en betrouwbaar. Een hogere score op de LESS is geassocieerd met een hoog risico op het krijgen van een letsel van de voorste kruisband van de knie.

Wij letten op functionaliteit! Of met andere woorden, wat heb jij als sporter aan (sprong)vaardigheden nodig, om zo goed als mogelijk te kunnen presteren? Onder welke omstandigheden voor jij jouw sprongen uit? In welke sport? Op een training of in een wedstrijd? Op welke ondergrond? Met of zonder lichamelijk contact?

Kortom: de mens is geen gemiddelde en wij kijken met zorg naar jou als individu!

Wil jij getest worden? Of wil je meer weten? Zie http://www.novafysio.nl/diensten/scan/

Sportieve groeten,

Nova Fysio & Performance
"Preventie, Revalidatie & Prestatieverbetering"



LESS schema voorbeeld



Ageberg et al. Validity and inter-rater reliability of medio-lateral knee motion observed during a single-limb mini squat. BMC Musculoskeletal Disorders 2010,11:265 2474/11/265

Hamilton T R et al. Triple-Hop Distance as a Valid Predictor of Lower Limb Strength and Power. Journal of Athletic Training 2008;43(2):144–151

Padua DA, Marshall SW, Boling MC, Thigpen CA, Garrett WE, Beutles AI. The Landing Error Scoring System (LESS) Is a Valid and Reliable Clinical Assessment Tool of Jump-Landing Biomechanics: The JUMP-ACL Study. Am J Sports Med. 2009;37(10):1996-2002.



Reacties

Populaire posts van deze blog

WAARACHTIG LEVEN: Gastblog door Bouke de Boer

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!